Skip to content

6 myths about stealthing

  • Nieuws

Nu het onderwerp stealthing breed in de media is, zien wij allemaal fabels voorbijkomen. Wist je bijvoorbeeld dat stealthing ook voorkomt binnen relaties en zelfs huwelijken? En dat je het vaak niet voelt als je gestealth wordt? Lees de 6 fabels over stealthing.

Fabel 1: stealthing gebeurt niet in een relatie of huwelijk

Het is een misvatting dat stealthing alleen voorkomt bij onenightstands of mensen die daten zonder een vaste relatie te hebben. Er zijn vrouwen die zich bij ons melden die stealthing binnen een huwelijk hebben meegemaakt, en binnen vaste relaties. Sommige vrouwen hebben daar een ongewenste zwangerschap aan overgehouden.

Dat iemand een vaste relatie heeft, betekent niet dat die persoon áltijd te vertrouwen is. Anders zou er ook nooit sprake zijn van buitenechtelijke relaties.

Fabel 2: je moet het doorhebben als je gestealth wordt

Door het vocht dat een vrouw produceert tijdens de seks, voel je als vrouw vaak geen verschil tussen seks met of zonder condoom. Daarnaast kan een vrouw niet alles bekijken daar beneden, tenzij ze een slangenmens is. Ook wordt er door de wat avontuurlijkere types nog wel eens gewisseld van standje, waardoor je ogen niet altijd gericht zijn op je bedpartner. En tot slot is het ook nog wel eens donker of zijn je ogen gewoon dicht.

Fabel 3: stealthing gebeurt alleen bij heteroseksuele contacten

Stealthing gebeurt binnen homoseksuele én heteroseksuele contacten. Research in Australia toont aan dat stealthing is voorgekomen bij 32% van de vrouwen en 19% van de mannen die meededen aan het onderzoek. Er zijn nog geen cijfers beschikbaar van onderzoeken in Nederland.

Fabel 4: andere landen vinden stealthing geen verkrachting

In andere landen valt stealthing onder de noemer verkrachting. En in sommige landen zijn ook al mannen veroordeeld voor verkrachting omdat ze stiekem hun condoom hebben verwijderd tijdens de seks. In België is het sinds juni 2022 officieel opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, als verkrachting. Ook in Queensland, Australië valt het onder verkrachting. Ook in Engeland is iemand veroordeeld tot 12 jaar cel voor verkrachting, omdat hij tijdens de seks stiekem het condoom verwijderde. En ook in Zwitserland is een man veroordeeld voor stealthing.

Fabel 5: stealthing kan alleen vrouwen overkomen

Stealthing kan mannen én vrouwen overkomen. In homoseksuele relaties vindt stealthing ook plaats. Ook ontvangen wij berichten van mannen die door hun vrouwelijke partner gestealth zijn. Dit zijn andere vormen van stealthing dan waar deze website specifiek over gaat. Het gaat dan bijvoorbeeld over het doorprikken van condooms, of het verwijderen van een condoom tijdens de wisseling van een standje.

Fabel 6: het liegen over pilgebruik is net zo erg als stiekem een condoom verwijderen

Het is een mening dat dit net zo erg is, geen feit. Aan het verwijderen van een condoom kleven namelijk meer nadelen voor het slachtoffer dan aan het liegen over pilgebruik. De pil beschermt namelijk niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals het levensbedreigende hiv, hepatitis B of chlamydia waarvan een vrouw niets merkt maar wel onvruchtbaar wordt. Daarnaast is een man niet in staat om zwanger te raken, om een keuze te moeten maken over eventuele abortus van de vrucht die hij zelf draagt, of om die abortus te ondergaan.

Meer weten over stealthing?

Meer weten over de vorm van stealthing waarbij de mannelijke partner stiekem en zonder toestemming zijn condoom verwijdert tijdens de seks? Bekijk de frequently asked questions about stealthing.