Skip to content

Stappenplan voor slachtoffers van stealthing

Als je slachtoffer wordt van stealthing (gedwongen onveilige seks), weet je vaak niet wat je te wachten staat en wat de mogelijkheden zijn. Als je voor het eerst slachtoffer wordt van seksueel geweld, moet je het wiel opnieuw uitvinden. En dit is erg lastig als je in een emotionele rollercoaster zit vanwege wat je net is overkomen. Daarom vind je hier een stappenplan voor slachtoffers van stealthing om je op weg te helpen, inclusief eventuele consequenties van de keuzes die je kunt maken. Zodat je goed voorgelicht kunt kiezen wat je wil doen.

Welke keuze je ook maakt; doe wat goed voelt voor jou en waar jij denkt gelukkig van te worden op de langere termijn. Vaak is je eerste ingeving dat je alles het liefst wil vergeten. Maar bedenk je dat dit niet zomaar gaat, zeker niet zonder professionele hulp, en ook niet als je de dader nog elke dag op straat kunt tegenkomen of als je graag nog een gezonde relatie wil starten in de toekomst. En vraag je af of je wil meehelpen om het probleem op te lossen voor toekomstige slachtoffers. Dit kan alleen door aangifte te doen van stealthing.

Stappenplan voor slachtoffers van stealthing

  1. Morning after pil / koperspiraal

   Ben je vrouw en gebruikte je geen alternatieve manier van anticonceptie (zoals de pil, prikpil, of spiraal) tijdens de gedwongen onbeveiligde seks? Ga dan gelijk naar een Kruidvat, Etos, apotheek of een andere winkel waar ze morning after pillen verkopen. De morning after pil wordt ook wel noodanticonceptie genoemd.

   Soorten morning after pillen
   Er zijn 2 soorten morning after pillen: die met de werkzame stof Levonorgestrel en de EllaOne, die een andere werkzame stof heeft. De EllaOne werkt ook op je 2 meest vruchtbare dagen; de 2 dagen voor ovulatie.  Dit is niet het geval bij morning after pillen met de werkzame stof Levonorgestrel. Welke morning after pil je ook gebruikt; er blijft een heel kleine kans dat je onverhoopt tóch zwanger raakt. Een morning after pil kost tussen de 10 en 25 euro.

   Koperspiraal
   Er is nog een optie tegen ongewenste zwangerschap, dat is een koperspiraal. De koperspiraal moet binnen 5 dagen na het onbeschermde seksuele contact ingebracht worden door je huisarts of een gynaecoloog. Er zijn een aantal verschillende soorten koperspiraaltjes en ook de kosten verschillen. Maak zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts om de opties te bespreken en het spiraaltje zo snel mogelijk te laten plaatsen (binnen 5 dagen!). Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, lees je op Thuisarts.nl. Geef aan dat je een koperspiraal wil om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Als je dit niet meldt, het zijn dat ze je een ander spiraaltje aanraden, of dat ze aangeven dat je moet komen als je ongesteld bent. Alléén het koperspiraal beschermt tegen een al bevruchte eicel. Het zorgt er namelijk voor dat het bevruchte eitje zich niet kan nestelen in je baarmoeder.

   Een koperspiraaltje kan voor vergoeding in aanmerking komen vanuit je aanvullende zorgverzekering. Neem voor meer informatie hierover contact op met je zorgverzekeraar.
   De kans dat je met een binnen 5 dagen geplaatste koperspiraal tóch zwanger raakt, is zeer klein: ongeveer 1 op 1000.

  2. Ga naar het Centrum Seksueel Geweld

   Ben je man, of heb je als vrouw niet gekozen voor een koperspiraal? Ga dan (tóch) zo snel mogelijk (het liefst binnen 7 dagen!) naar je huisarts of een Sexual Assault Center. Hier kun je een soa-test – al dan niet met check op hiv – laten afnemen.

   Je kunt het beste naar het Sexual Assault Center gaan. Dit centrum is gevestigd in 16 plaatsen door heel Nederland, en is een samenwerkingsverband tussen artsen, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en politie. Het is handig om gelijk naar dit centrum te gaan, omdat je daar:
   – direct meer informatie krijgt over de gevolgen van seksueel geweld en de mogelijkheden die je hebt als slachtoffer;
   – zij aan de hand van jouw informatie over de dader kunnen aangeven of een hiv-test & hepatitis B-test (naast een standaard soa-test) ook belangrijk zijn, of dat je bijvoorbeeld preventieve medicijnen tegen hiv-besmetting nodig hebt;
   – eventueel gelijk aangifte kunt doen als je daarvoor kiest (de politie wordt dan gebeld door de arts);
   – eventueel een forensisch arts kan worden ingeschakeld om dna-materiaal van de dader af te nemen tijdens een lichamelijk onderzoek. Dit gebeurt al dan niet in opdracht van de politie, als jij hiervoor toestemming geeft.
   – je ondersteuning en nazorg ontvangt van een aangesloten GGZ-medewerker.

   Een soa-test komt voor vergoeding in aanmerking vanuit je basis zorgverzekering. Hierop is wel het eigen risico van toepassing*, waardoor je mogelijk een rekening ontvangt van je zorgverzekeraar als je eigen risico nog niet op is in dat jaar. Als je aangifte hebt gedaan, kun je gebruikmaken van slachtofferhulp. Slachtofferhulp kan je verwijzen naar fondsen die de kosten van medische hulp vergoeden voor slachtoffers van (seksueel) geweld. Op die manier kun je eventueel (een deel van) de kosten terugkrijgen.

   *Edit: er loopt temporary test waarmee kosten van onderzoek bij een slachtoffer van seksueel geweld, niet meer voor rekening van het eigen risico komen. Als je je binnen 7 dagen na de gebeurtenis tenminste meldt bij het Centrum Seksueel Geweld. Read more about this test.

  3. Doe aangifte van stealthing

   Het kan zijn dat je door alle emoties niet naar het Centrum Seksueel Geweld kunt gaan, of dat je eerst denkt dat je de stealthing zelf wel kunt verwerken en het erbij wil laten. Dat is geen schande en is heel begrijpelijk. Ook als je later toch bedenkt dat je aangifte wil doen van stealthing, kan dat nog. Een zedenzaak staat echter wel sterker met dna-bewijs, en daarom is het handig dat er binnen 7 dagen na het ongewenst onbeschermde contact een forensisch onderzoek plaatsvindt. Twijfel je over aangifte doen van stealthing? Neem dan anoniem telefonisch contact op met het Centrum Seksueel Geweld (0800 – 0188) of de politie (0800 – 8844) om te informeren wat de mogelijkheden zijn. Je zit dan nog nergens aan vast.

Bekijk ook alle video’s van het Centrum Seksueel Geweld met meer informatie voor slachtoffers van seksueel geweld/stealthing.

Binnenkort volgt in het stappenplan voor slachtoffers van stealthing meer informatie over wat je kunt verwachten bij het doen van aangifte van stealthing.

Hulp nodig als slachtoffer van stealthing?

There are multiple organizations to get help as a victim of stealthing:

Meer weten over stealthing?

Lees meer in de frequently asked questions about stealthing, of bekijk het nieuws & ervaringsverhalen over stealthing.