Skip to content

Man sentenced to 3 months probabation for stealthing

  • Nieuws

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde vandaag een 28-jarige man voor stealthing: het dwingen van zijn bedpartner om seks te hebben zonder condoom. De man verwijderde tijdens de seks stiekem zijn condoom, terwijl de vrouw vooraf had aangegeven geen seks te willen zonder condoom. De rechtbank legde een straf op van 3 maanden voorwaardelijk voor stealthing en een schadevergoeding van 1.000 euro. Dit valt volgens de rechtbank onder article 284 'Force' in het Wetboek van Strafrecht. In een andere zaak is de verdachte vrijgesproken, omdat dwang daarin niet bewezen is.

Reactie stealthing.nl op 3 maanden voorwaardelijk voor stealthing

We zijn erg blij met het feit dat een veroordeling heeft plaatsgevonden voor stealthing! Een voorwaardelijke celstraf betekent niet alleen een strafblad voor de veroordeelde, maar ook een celstraf wanneer hij dit nog een keer doet bij een andere partner. Ook kan hij hiermee fluiten naar een Verklaring omtrent Gedrag. Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister. Ook iemand die solliciteert als politieagent moet van onbesproken gedrag zijn. Het hebben van een strafblad kan ook andere consequenties hebben, zoals het niet verstrekken van een visum of weigering van een wapenvergunning of verblijfsvergunning.

Gedwongen onveilige seks strafbaar

De rechtspraak geeft hiermee een duidelijk signaal af dat gedwongen onveilige seks strafbaar is. En dat het bewezen kan worden. Een enorme overwinning voor vrouwen die seksueel geweld meemaken.

Jurisprudentie

Nu er jurisprudentie bestaat voor stealthing, wordt het makkelijker voor slachtoffers om aangifte te doen. Zij kunnen zich nu zonder problemen bij de politie melden om aangifte te doen van een strafbaar feit dat valt onder artikel 284 Dwang. De kans is groot dat het aangifteproces hierdoor ook makkelijker verloopt dan voor de initiatiefneemster van deze website het geval was.

Schadevergoeding

De schadevergoeding vinden we wat aan de magere kant, gezien de medische kosten die een slachtoffer voor haar rekening krijgt. Denk aan het eigen risico van een zorgverzekering, soa-testen, hepatitis B-vaccinaties, anti-virale medicatie om een hiv-besmetting te voorkomen, morning after pil, koperspiraal of abortus(pil), psychologische hulp, etc.

Lees het volledige nieuwsbericht over de uitspraken op Rechtspraak.nl. Of bekijk alle andere publications.