Meteen naar de inhoud

Stealthing voor het eerst voor de Nederlandse rechter

  • Nieuws

Het lijkt erop dat stealthing dan toch eindelijk aan bod komt in onze rechtspraak. Morgen (dinsdag 28 februari 2023) staan 2 mannen voor de rechtbank in Dordrecht, omdat ze zonder medeweten van hun bedpartner hun condooms hebben verwijderd tijdens de seks. Het zijn 2 afzonderlijke zaken. Het AD meldt dat een woordvoerder van de rechtbank vertelt dat zulke strafzaken nog niet eerder zijn voorgekomen. En dus komt stealthing voor het eerst voor de Nederlandse rechter.

Stealthing is mogelijk verkrachting

Beide mannen staan terecht voor verkrachting, omdat stealthing niet apart is opgenomen in het wetboek van strafrecht. In het buitenland zijn onder gelijke omstandigheden diverse daders inmiddels veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen (zie pagina Publicaties). In andere landen is men al een tijd bezig met modernisering van het strafrecht op het gebied van seksueel geweld, waaronder in België. In Nederland staat dit ook op de planning, hoewel stealthing daar nog niet specifiek in wordt benoemd. Uiteraard volgt Stealthing.nl de zaken op de voet.

Steeds meer verhalen over stealthing

Sinds het video-item van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, is er meer aandacht voor stealthing. Slachtoffers weten Stealthing.nl beter te vinden en we ontvangen meer ervaringsverhalen. Sommige slachtoffers hebben er al een ongewenste zwangerschap aan overgehouden. Daarom strijdt Stealthing.nl voor meer bekendheid en ondersteuning van de slachtoffers. We hopen dan ook op een rechtvaardig besluit van de rechtbank.


Contact

Naar aanleiding van de berichtgeving rond deze rechtszaken, ontvangen we momenteel heel veel e-mails van media, slachtoffers en mannen ‘die het er niet mee eens zijn’. We hebben geen tijd om elke e-mail te beantwoorden. Graag benadrukken we daarom dat ook wij een rechtvaardig besluit van de rechtbank tegemoet zien en erop vertrouwen dat het recht zegeviert. We beseffen dat elke zaak rond seksueel geweld veel emoties losmaakt bij beide kanten. Slachtoffers die hulp nodig hebben, kunnen contact opnemen met het Centrum voor Seksueel Geweld.