Wat is stealthing precies, is stealthing strafbaar en kun je hiervan aangifte doen? Lees meer in de veelgestelde vragen over stealthing.
Wat is stealthing?
Stealthing is gedwongen onveilige seks. Dus; de seks is vrijwillig, maar alleen onder voorwaarde van het gebruik van een condoom. Wanneer de mannelijke partner zonder toestemming en/of medeweten van zijn sekspartner het condoom verwijdert, spreek je van gedwongen onveilige seks.
Omdat stealthing stiekem en vaak ongemerkt gebeurt, is er geen toestemming van de sekspartner. En dus valt stealthing onder seksueel geweld. Het gebeurt zowel bij heteroseksuelen als homoseksuelen. Lees hieronder meer veelgestelde vragen over stealthing.
Deze website richt zich alléén op stealthing in de vorm van het stiekem verwijderen van het condoom door de mannelijke partner. Een ander woord voor stealthing is ‘condoombedrog’.
Is stealthing bekend in Nederland?
Stealthing is nog redelijk onbekend in Nederland. Veel politiemensen (waaronder die van zedenzaken), huisartsen en juristen hebben er nog nooit van gehoord. In het buitenland heeft stealthing meer bekendheid, daar zijn ook al enkele succesvolle rechtszaken geweest. In Nederland hebben 2 afzonderlijke rechtszaken plaatsgevonden op 28 februari 2023. Dit zijn de eerste rechtszaken rond stealthing.
Is stealthing strafbaar in Nederland?
Op dit moment is stealthing nog niet opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Het is een lastig te bewijzen feit. Toch kun je aangifte doen van stealthing. Op 28 februari 2023 hebben 2 verschillende rechtszaken plaatsgevonden rond stealthing. De rechter heeft één van de verdachten vrijgesproken. De andere verdachte is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een schadevergoeding van 1.000 euro. Wil je aangifte doen van stealthing? Bekijk dan de informatie onder de vraag ‘Kan ik aangifte doen van stealthing’?
Kan ik aangifte doen van stealthing?
Ja, je kunt aangifte doen als stealthing je is overkomen. Hiervoor maak je een afspraak met de politie via 0900-8844 en geef je aan dat je aangifte wil doen van een zedenzaak en dat het feit valt onder artikel 284 Dwang of artikel 242 Verkrachting, in het Wetboek van Strafrecht. Om stealthing te voorkomen en strafbaar te maken, is aangifte noodzakelijk. Op dit moment is (de impact van) stealthing binnen het strafrecht nog redelijk onbekend en alleen het aantal aangiftes kan hier verandering in brengen.
Is stealthing strafbaar in het buitenland?
Ja, in steeds meer landen is stealthing opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. In Zwitserland is een man veroordeeld voor verkrachting vanwege stealthing. Ook in België, het Verenigd Koninkrijk en Australië zijn mensen veroordeeld. Meer informatie vind je op de pagina Publicaties.
Wat zijn (mogelijke) consequenties van stealthing?
Als het condoom zonder toestemming wordt verwijderd, loop je als slachtoffer kans op soa’s (waaronder het levensbedreigende hiv-virus). En vrouwelijke slachtoffers lopen kans op zwangerschap. Als je vaste of wisselende partner zonder toestemming zijn condoom heeft verwijderd, betekent dit dat je hem niet kunt vertrouwen. Dit betekent dat hij dit vaker bij anderen kan hebben gedaan, en er dus ook een kans bestaat dat je een soa hebt opgelopen. Daarnaast heb je kans dat je er mentale problemen aan overhoudt. Het voelt namelijk als verkrachting. Ga daarom áltijd naar je huisarts of een Centrum Seksueel Geweld.
Hoe kun je weten of je ‘gestealtht’ bent?
Soms heb je als slachtoffer helemaal niets door, soms heb je een onderbuikgevoel, en soms zegt de dader je de volgende ochtend letterlijk dat je even een morning after pil moet halen. De vraag die slachtoffers soms krijgen: ‘maar voelde je het dan niet?’. Nee, vaak voel je het niet. Daders hebben hiervoor allerlei trucjes. Volgens sommige artikelen bestaan er hele online fora waar mannen tips en trucs delen om ongemerkt te kunnen stealthen. Soms heb je een onderbuikgevoel dat er iets niet klopt, maar kun je je vinger er niet op leggen. En aangezien je geen reden hebt om aan je bedpartner te twijfelen – je zag hem namelijk een condoom omdoen/je kent hem al een tijd – wuif je deze onderbuikgevoelens vaak weg.
Heb je achteraf het idee dat je dit mogelijk is overkomen? Laat je dan áltijd testen en zorg dat je zwangerschap voorkomt. Meer informatie vind je in het stappenplan met tips voor slachtoffers. Neem altijd contact op met het Centrum Seksueel Geweld.
Wat is het stappenplan bij stealthing?
Als je het slachtoffer bent van stealthing, weet je vaak niet welke opties je hebt en wat je te wachten staat. Lees meer op de pagina ‘Stappenplan’. Dit stappenplan is nog onvolledig maar wordt doorlopend uitgebreid.
Waar kan ik terecht voor hulp als slachtoffer van stealthing?
Er bestaan verschillende organisaties waarbij je terecht kunt voor hulp als slachtoffer van stealthing:
- Centrum Seksueel Geweld: 24/7 eerste opvang voor slachtoffers: voor soa-testen/-onderzoeken, behandelingen ter voorkoming van infectie met hiv of hepatitis B en zwangerschappen en psychologische hulp.
- The Safe Space Club: hulp op maat voor slachtoffers van seksueel geweld, door ervaringsdeskundigen.
- Project Speak Now: praten over het seksueel misbruik dat je hebt meegemaakt.
- Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers: juridische bijstand aan slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven.
Wordt een soa-onderzoek vergoed door de zorgverzekeraar?
Ja, een soa-onderzoek wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Hierop is alleen wel het eigen risico van toepassing, waardoor je de eerste 385 euro aan zorgkosten in het jaar zelf moet betalen*. Laat dit je echter niet weerhouden: als je ziek wordt, ben je meer geld kwijt. Als je aangifte doet, kun je via slachtofferhulp mogelijk een beroep doen op vergoeding van de gemaakte kosten. Bij een eventuele rechtszaak kan de dader worden veroordeeld tot het vergoeden van de gemaakte kosten.
*Edit: er liep tijdelijk een proef (tot 31 augustus 2021) waarmee kosten van onderzoek bij een slachtoffer van seksueel geweld, niet meer voor rekening van het eigen risico komen. Als je je binnen 7 dagen na de gebeurtenis tenminste meldt bij het Centrum Seksueel Geweld. Lees meer over de regeling.
Hoe voelt stealthing voor het slachtoffer?
Een slachtoffer dat geen keuze heeft gehad of seks onveilig zou plaatsvinden, voelt zich verkracht en/of schuldig. De keuze wordt hem/haar ontnomen waar het antwoord zeer waarschijnlijk ‘nee’ zou zijn op de vraag of onveilige seks oké is. De dader is zich hiervan bewust. Want als hij denkt dat zijn partner het prima vindt om onveilige seks te hebben, zou hij niet stiekem het condoom verwijderen en gewoon om toestemming vragen. Soms is het voor slachtoffers makkelijker te denken dat het je eigen stomme schuld is dan dat je onder ogen moet komen dat je verkracht bent. Stealthing is niet jouw schuld. Jouw sekspartner heeft je een keuze ontnomen. Het is een vorm van seksueel geweld. Neem contact op met het Centrum Seksueel Geweld, zij kunnen je ook helpen met de psychische consequenties van stealthing. Je kunt ook bij je huisarts terecht.
Hoe vaak komt stealthing voor?
Onderzoek in Australië toont aan dat stealthing is voorgekomen bij 32% van de vrouwen en 19% van de mannen die meededen aan het onderzoek. Het overkomt dus maar liefst 1 op de 3 vrouwen (bij heteroseksuele contacten), en 1 op de 5 mannen (bij homoseksuele contacten).
Stealthing is mij overkomen. Iedereen zegt dat het mijn eigen schuld is. Klopt dat?
Stealthing is nooit je eigen schuld. Ook niet als je je bedpartner niet (goed) kende. Ook niet als je zelf geen condoom had meegenomen. Ook niet als je het niet gemerkt hebt. Ook niet als je achteraf bedenkt dat je rode vlaggen hebt gemist. Mensen geven graag het slachtoffer de schuld (victim blaming), omdat ze daardoor voor zichzelf proberen te rationaliseren wat er is gebeurd. Zodat ze zichzelf kunnen vertellen dat het hen nooit zal overkomen (want zij zijn ‘zelf niet zo dom’). Lees meer over victim blaming op watkanmijhelpen.nl. Heb je last van schuldgevoelens? Vraag professionele hulp aan bij Slachtofferhulp.
Stealthing is mij overkomen, kan ik mijn verhaal vertellen op deze website?
Ja, graag delen we verhalen van slachtofferts van stealthing. Op die manier weten anderen dat zij niet alleen zijn. En door je verhaal op te schrijven, verwerk je het zelf beter. Deze website focust zich op de vorm van stealthing waarbij een mannelijke partner zonder medeweten van zijn vrouwelijke of mannelijke partner het condoom verwijdert (condoombedrog). Als je verhaal hieraan voldoet, neem dan contact met ons op als je je verhaal wil delen.
Ik heb nog een vraag over stealthing, waar kan ik dat aangeven?
Heb je nog vragen over stealthing die niet bij de Veelgestelde vragen over stealthing staan? Neem contact met ons op.